spot_img

Restoran işletmek kolay değil

RESTORAN İŞLETMEK KOLAY DEĞİL

Restorandaki başarının en büyük etkenlerinden biri, ilk yapılanma esnasında ne tarz bir işletme oluşturacağınızı bilmektir. İşe başlamadan önce müşteri kitlesini belirlemelisiniz. Bunu göz önünde bulundurarak, ne tür yemekler yapmak gerektiğini kafanızda biçimlendirmelisiniz .

Sermayeyi iyi düşünmek gerekiyor. Mutfak malzemeleri , dekorasyon ve personel harcamaları. Restoran iş yapsın veya yapmasın belirli sabit giderlerin düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir.

Yiyecek İçecek işletmelerinde mümkün olduğu kadar aşçıya mantıklı yatırım yapmak gerekir. Pilav yapmak, ızgara yapmak, et pişirmek herkesin harcı.  İşini iyi bilen ve uygulayan, yeniliklere açık ve yaratıcı bir aşçı çalıştırmalısınız . Aşçı restoranın imajı, beynidir. Mümkün olduğu kadar uzun bir süreçte tek aşçı ile çalışmak çok mantıklı olacaktır. Bu konuda seçici davranmak durumundasınız. Aşçı restoranın bel kemiğidir . Yemeklerin ve restoranın kalitesini belirleyecek kişidir. Seçiminiz yanlış olduğunda yetersiz ve başarılı olmayan açıyı değiştirme düşüncesi işletme için iyi bir imaj olmayacaktır .

İnsanlar artık özelliği olan, ilginç ve farklı yemekler oluşturan restoranları daha önce kimsenin yemediği , hem sunuş , hem de görünüş bakımından sanat harikası olan yemekleri tercih ediyorlar . Böyle olunca aşçıların işi de zorlaşıyor.  Resim tablosu yapar gibi tabaklar yapıp süslüyorlar. Bakmaya, dokunmaya yemeye kıyamıyorsunuz. Ayrıca gastronomi de çok önemli . Yemeklerin midede hazmı ve sağlığa uyumu , sindirimi kolay, kolestrolü az sağlıklı yemekler sunulması gerekir. Bir aşçı aynı zamanda maliyet uzmanı da olmalıdır. Maliyeti düşük ve lezzetli yemekler çıkartıp karlılığı arttırmalıdır .

Bu arada servisin kalitesi de çok önemli. Servisin kalitesi garsonların frag giyinip,  gümüş tepsilerde hizmet vermesi ile sağlanamaz . Müşteri için iyi hizmet, güleryüz ve ilgi önemlidir. Servis elemanı müşterinin beklentisini bilmek ve bunu sağlamak durumundadır .

Restoran açarken sırası ile oluşturulacak ana başlıklar halinde  iş tespitleri şunlardır ;

* Restoran yer tespiti
* Fizibilite çalışmaları
* Projelendirme
* Dekorasyon belirlenmesi ve yerleşimi
* Aşçı ve personel temini
* Restoran ve mutfak ekipmanları belirlenmesi ve temini
* Menünün oluşturulması
* Satış ve pazarlama
* Personel eğitimi
* Kalitenin devamı çalışmaları
* Misafir memnuniyeti ile ilgili çalışmalar
* Reklam satış ve promosyon

Restoran işletmelerinde detaylarda başarılı olan kazanıyor. Dekorasyon, aydınlatma, masaların düzeni, temizlik, koku, personel kıyafetleri, süsleme, yenilik, farklılık veya sıra dışılık her biri ayrı birer detay.

Restoran işletmeciliğinde tam başarı kolay değil. Bazen detayları bir araya getirir başarılı olamaya bilirisiniz veya bunlardan herhangi birini yerine getirip çok başarılı olabilirsiniz. Böyle bir tezat . Bu tezatın ortasında kalanlar ise günü kurtarmaktadır.

@aykutbakay

aykutbakay@gmail.com

Yazılarımı sadece kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz.

RELATED ARTICLES

Most Popular

spot_img
error: İçerik Korumalı!!