spot_img

Restaurant Yönetiminin 10 Altın Kuralı

Restaurant yönetiminde başarı bir çok faktöre bağlıdır; sağlıklı müşteri ilişkileri, eğitimli personel, doğru lokasyon, hijyen kurallarına hakimiyet, cost kontrol vs . Bu liste böyle uzar gider.

Aşağıda restaurant yönetimiyle ilgili bilmeniz gereken 10 altın kuralı sıralıyorum:

  1. Müşteri her zaman haklıdır. Her zaman! Hangi sektörden olursa olsun müşteriniz ile tartışamazsınız. Müşterinize katılmıyorsanız dahi, şikayetini dinlemeli, sabırlı olmalı ve kısa sürede çözüm bulmalısınız. Steve Job’sun meşhur bir sözü var : “Ne istediğini bilmek müşterinin işi değildir.” Bu konuda benzersiz bir içgüdünüz olmalı, müşteriniz için en doğru ürünün ne olduğunu saptamalı ve onu sunmalısınız
  2. Çalışanlarınızın görev tanımları iyi belirlenmelidir. Servis personelinden mutfak çalışanına, kasiyerden hostese herkes yaptığı işe hakim olmalı, sorumluluk almayı bilmelidir. Restorancılık ekip çalışmasının en önemli olduğu sektörlerden biridir. İş disiplini, mesleki tecrübesi, uyumlu karakteri ya da yeteneği olmayan personel uyarılmalı, gerekiyorsa zincirden çıkarılmalıdır.
  3. Restoranızın reklama ihtiyacı var. İster küçük bir cafe işletin ister zincir bir restoran ya da uluslararası bir markanın temsilcisi olun, restoranınız için reklam yapmak zorundasınız. Restaurant reklamlarının geneli eskiden dergi, gazete üzerinden yapılmaktaydı. Çok şükür internetin hayatımıza girmesiyle en uygun bütçeyle doğru reklamı yapabilir ve minimum sapmalarla ölçümleme yapabilirsiniz. Bunun için sosyal medya platformları, google adwords sizin kurtarıcınız olacak.
  4. Nakit akışı yakından takip edilmelidir. Kasada oturup sıcak paranın gelmesini beklemek hepimizin rüyası. Ancak böyle kolay gelen paranın bu kadar çabuk gideceğini de düşünmeniz gerekir.  Restaurant yönetiminde gider kalemleri çok fazladır. Farkında olmadan ödemesi yapılan masraflarınız ay sonunda sizi zor durumda bırakabilir. Eğer gelir-gider akışını takip edemiyorsanız bu konuda profesyonel bir destek almalı ve çapraz kontrol yapmalısınız.
  5. İşletmeniz için promosyon yapmalısınız. Özellikle repeat müşterileriniz için arada bir promosyon düzenleyebilir ya da ölü zamanlarda dikkat çekecek kampanyalar sunabilirsiniz. Bu konuda foursquare ya da facebook kampanya araçlarını kullanabilirsiniz. Burada hatırlatmakta fayda var; hayal kırıklığı yaşamamak için yapacağınız her indirim ya da ikramın maliyetini doğru hesaplanmalı, kaş yapalım derken göz çıkarmamalısınız.
  6. Günlük işletme raporu hazırlanmalıdır. Her gün, işletmeniz için hangi ürünlerin daha çok satıldığını, hangi saatler arası yoğunluk olduğunu, ne tür giderler oluştuğu, varsa tadilatlar vs hesaplanmalı ve bu raporlar haftalık sonra da aylık olarak takip edilmelidir.
  7. POS Sistemleri restoran yönetiminiz için gereklidir.İşletmenizin küçük-büyük olması fark etmez. Doğru raporlama oluşturabilmek için bir sistem kullanmanız gerekir. Hala kağıt-kalemle hesap tutmayı düşünmüyorsunuz değil mi?
  8. Restoran mönüsü sezonluk değişmeli/geliştirilmelidir. Mönü sizin kimliğinizdir. Tam olarak sizi ifade eder. Maliyet hesabı yapıldıktan sonra fiyatlar belirlenmeli ve yıllık gıda, alkol zamlarına göre siz de fiyatlarınızı mönünüze yansıtmalısınız. Yılda min. 2 kere mönü değiştirmeniz yeterlidir. 4 mevsimi yaşadığımız bir coğrafyada yeme içme alışkanlıklarımız sizi zor durumda bırakabilir. Kışın kışlık ürünlerin olduğu , yazın ise mevsimine uygun gıdalarla hazırlanmış bir mönü tercih ederiz. Böylelikle hem taze ürün kullanıp müşteri memnuniyetini sağlarsınız, hem de mevsimlik ürünler satın alıp maliyetleri şişirmemiş oluruz
  9. Restoran mönüsü sezonluk değişmeli/geliştirilmelidir. Mönü sizin kimliğinizdir. Tam olarak sizi ifade eder. Maliyet hesabı yapıldıktan sonra fiyatlar belirlenmeli ve yıllık gıda, alkol zamlarına göre siz de fiyatlarınızı mönünüze yansıtmalısınız. Yılda min. 2 kere mönü değiştirmeniz yeterlidir. 4 mevsimi yaşadığımız bir coğrafyada yeme içme alışkanlıklarımız sizi zor durumda bırakabilir. Kışın kışlık ürünlerin olduğu , yazın ise mevsimine uygun gıdalarla hazırlanmış bir mönü tercih ederiz. Böylelikle hem taze ürün kullanıp müşteri memnuniyetini sağlarsınız, hem de mevsimlik ürünler satın alıp maliyetleri şişirmemiş oluruz
  10. Satın alırken kar edersiniz. Satışa odaklanmak, upselling uygulamaları güzeldir,hoştur. Çalışanın motivasyonu yüksek tutar, işvereni mutlu kılar. Ancak madalyonu çevirdiğiniz zaman esas karı, satın aldığınızda gerçekleştirdiğinizi göreceksiniz. İyi firmalarla çalışın, yüklü mal alırmış gibi anlaşma yapın, ödeme şeklinize göre size yapılacak indirimleri doğru analiz edin

 

Nasıl Yönetirim sitesinin beğendiğim bir yazısı

http://nasilyonetirim.com/2014/01/24/restaurant-yonetiminin-10-altin-kurali/

RELATED ARTICLES

Most Popular

spot_img
error: İçerik Korumalı!!