Restoran ve Banket masalarında flok kaplama
Aslında flok kelimesi kulağa pek aşina görünmese de bir çok yerde kullanılmaktadır. Kaplatılan yüzeyde pamuksu veya kadifemsi bir doku sağlar. Flok kaplamasını biz bilardo masalarında görmüştük, ya da mücevher aldığınızda kutunun içindeki kadife kısımdı ya da çekmece içlerinde içine konan malzemenin ses yapmaması için koyulmuştu. Flok cama, metale, plastiğe, kağıda veya kumaşa uygulanabilir bir malzemedir. Hatta flok dekorasyon uygulamalarında; giyim, tebrik kartları, promosyon malzemeleri, oyuncaklar, kitap kapları, döşemelik kumaş gibi birçok ürünler üzerinde de kullanılmaktadır. Kalınlığı 0.3-5 mm arasında değişmektedir.
Buna benzer onlarca yüzlerce örnek verilebilir aslında ama bu sefer ben restoranlardaki flok kullanımını anlatmak istiyorum. Flok baskının en önemli yanı, malzemeye değer katmasıdır. Uygulanan yüzeye, yumuşak ve kadife bir his verir.
Flok kaplama (flocking) ya da diğer adıyla floklama, restoranlarda veya banket salonlarında masaların üzerine fabrikasında kaplanır tesise o şekilde getirilir. Otellerde genelde banket salonlarının masalarında, üzerine serilen örtünün kaymaması için idealdir. Çünkü banket masaları mdf suntadır, üzerine serilen herhangi bir örtü sürekli kayar, sabit durmaz biçim değiştirir. Bu düzensizlik göz yorar.
Flok uygulama ham sunta kaplamanın üzerine adapte edilir ve o şekilde satılır.
Servis hazırlığında üzerine masa örtüsü serilir. Masaya koyulan kaşık tabak ve menaj takımlarının ses yapmamasına ve yumuşak yüzeye çarpmasını sağlar. Yoksa ham sunta masaya ne kadar örtü serilse de tok ses çıkartır. Rahatsız eder. Masa örtüsünün altındaki flok kaplamayı misafir görmese de masanın yumuşaklığı müşteriyi memnun eder, değer katar.
Uygulamanın örnek broşürlerini, otellere ve restoranlara masa sandalye imal eden Evinoks firmasının internet sitesinden indirdim, inceleyebilirsiniz.