spot_img

Otelcilikte Revpar nedir ?

Revpar Nedir, Ne Demektir, Nasıl Hesaplanır?

RevPAR kısaca bir oteldeki müsait olan oda başına günlük geliri gösteren bir hesaplama terimidir. Rev revenue, PAR ise per available room demektir. Yani “revenue per available room” terimi oda başı elde edilen geliri belirtmektedir. Revpar otelcilerin performanslarını gözlemleyebilmeleri açısından üzerinde dikkatle durmaları gereken bir konu. Çünkü ne yaparsak yapalım gün sonunda hepimiz para kazanmak için çalışıyoruz ve bu yüzden otel sektörü Revpar terimi ile çok yakın arkadaş olmak zorunda.

Revpar

Örnekler ile ilerleyelim. Bir otel sahibi ya da bir otelin rezervasyon, satış veya revenue ekibinde çalışan bir personeliz. Otelimiz 100 odalı olsun. Elimizde bazı ürünlerimiz var. Bunlar bu otelin farklı kategorilere ayrılmış odaları. Bu odaları satmak internette kazak, fotoğraf makinesi, televizyon vs. satmaya benzemez. Çünkü fotoğraf makinesi satan adam bugün hiç makine satmasa yarın olduğunda bugün satamadığı makineleri satabilir fakat sizin öyle bir şansınız yok. Bugün satamadığınız odayı yarın satamazsınız çünkü yarın yarının odasını satacaksınız. Bugün satamadığınız odanın size maaliyeti olur ve o odadan para kazanamazsınız.
Bu iş denklemi biraz zorlaştırıyor. Bunu biraz daha basit bir hale getirelim. Bu otelin 100 odası var değil mi. Şimdi biz aylık giderlerimizi de hesaplayacağız, bu yüzden biz bu otelde aylık kaç tane odaya sahip olduğumuzu bulalım. Çok kolay bir hesaplama ile günde 100 odamız varsa ayda 3000 odamız var. Satılması gereken 3000 adet odamız var.
Ay bitti ve açtınız baktınız ki toplamda 150.000 lira kazanmışsınız. Revpar hesaplamakçok basit. 150.000 lirayı 3000’e bölüyorsunuz. Çıkan sonuç 50.
Yani müsait olarak sattığınız bir odadan günlük kazancınız 50 lira. Şunu iyi not edin; Bir ay süresince sadece müsait odayı hesaplayın. 10 odanız 1 hafta boyunca tadilata girmiş olabilir, bu sayıyı düşün.
Otel odası fiyatlandırırken buna benzer bir formülü de kullanmak işinize yarar. Bizim burada yaptığımız şey elde ettiğimiz gelirden oda başı gelirimizi bulmaktı. Oda fiyatlandırmasına bir etken olarak aylık giderlerinizden oda başı giderlerinizi bulup, fiyatlandırma stratejisinde kullanabilirsiniz. Diyelim ki aylık gideriniz de 200.000 lira olsun 3000 odanız var, oda başı giderleriniz 67 lira yapar. Forecasting yapıp ileriyi tahmin ederek hangi dönemde hangi fiyattan hangi doluluk oranını yakalayacağınızı, o dönemde ne kadar giderinizin olacağını iyi ön görüp analiz ettiğiniz zaman ve fiyatlandırmalarınızı buna göre yaptığınızda başarıya ulaşacaksınız. Üzerine konuşulacak bir çok unsur var elbette fakat biz revpar konusunun detaylarına geri dönelim.

Revpar benim tabirim ile sap ile samanı birbirinden ayırma hesaplamasıdır.

 revpar
 Yukarıda üç adet otel ve bir takım rakamlar görüyorsunuz. Şimdi buradaki rakamlara hiç takılmayın, biz otellere bakalım. Bu üç otelde 100’er odaya sahipler. OCC değeri bu otellerin doluluk oranlarını gösteriyor. Soldaki otel büyük bir başarı ile bütün odalarını satmış (alkış), ortadaki otel ancak %39 doluluk oranı elde etmiş (yazık), sağdaki otel ise %88 doluluk oranı elde etmiş (eh).
Burada kısa bir paragraf açmam lazım. Gerçekçi olalım bizim ülkemizde bu konular bilinmiyor. Otel sahipleri, çeşitli iş adamları toplantılarda yahu biz kaç paradan oda satıyoruz sorusunu sormak yerine doluluk oranımız nedir diye soruyorlar (böyle adamlara soldaki oteli iyi fiyattan satmak lazım aslında). Aslında bir çok otel müdürü de bunun farkında değil hatta satış sorumluları bile aman dolsunda patron laf etmesin zihniyetinde hareket ediyorlar maalesef.
Oteliniz ne kadar dolu ise o kadar mı para kazanıyorsunuz gerçekten. Hayır. REV yani revenue değerine bakıyoruz şimdi. Soldaki otel bütün odalarını ucuz fiyattan satıp gün sonunda 5800 dolar kazanmış ve RevPar değeri yani oda başı geliri 58 dolar (yazık). Ortadaki oteli ilk bakışta baya ezmiştik fakat bu otel gün içerisinde sattığı 39 odadan 8757 dolar kazanmayı başarmış ve Revpar değeri 88 dolar olmuş (alkış). Sağdaki otel ortalama bir fiyattan 88 oda satmış ve o gün 12200 dolar kazanmış, Revpar değeri 122 doları görmüş.
Bunları oturup patrona anlatsak da şu kötü zamanda 50 liradan oteli doldurmaya çalışmak yerine para kazanmaya çalışsak ne güzel olur diyorum bazen.
Aslında milyon tane unsur var burada fakat revpar bir otelci gözünden en basit şekliyle bu. Sadece eklemek istediğim bir konu daha var. Soldaki otel uygun fiyattan bütün odaları satmış fakat tüm odaları kullanımda olduğu için otelinin tesis maaliyeti artacak. Zaman içerisinde de para kazanamadığından ve tesisi sürekli yıprattığından yenileme yoluna gidemeyip batacak. Ortadaki otelinde aslında geliri sağdaki otele çok çok yakın çünkü 50 odası boşta ve bu odaların uzun dönemde ona bir maaliyeti olmayacak. Kahvaltı maaliyeti, insan maaliyeti, tesis maaliyeti minimumda kalacak.
Beğendiğim bu yazı aşağıdaki linkten alınmıştır ;
RELATED ARTICLES

Most Popular

spot_img
error: İçerik Korumalı!!