spot_img

İş Bulmak İçin İngilizce Gerçekten Şart mı ?

İş Bulmak İçin İngilizce Gerçekten Şart mı ?

İngilizce’niz henüz yeterli düzeyde değilse, bu yazı ile İngilizce’ye ağırlık vermeniz konusunda Sizi motive edeceğimi umuyorum:) İş ilanlarında “İyi derecede İngilizce bilen” ifadesi eksik olmuyor. İş bulmak için gerçekten İngilizce şart mı yoksa bu ifadeler hava olsun diye mi yazılıyor?

Arkadaşlar, iş ilanlarında hava olsun diye yazılsa bile, Siz unutun o ilanı. Evet iş bulmak, daha doğrusu daha hızlı, daha kolay, daha nitelikli iş bulmak için İngilizce şart.

Mezun olduğunuzda iş başvurusu yapacağınız şirketleri, dil istemeleri açısından 3 kategoriye ayıralım.

  1. Yabancı Sermayeli Şirketler
  2. Yerli, Kurumsal Şirketler
  3. Yerli, Orta veya Küçük Ölçekli (KOBİ) şirketler.

Bu şirketler neden dil isterler buyrun birlikte bakalım.

Yabancı Sermayeli Şirketlerde iş bulmak için neden İngilizce şart :)

2014 rakamlarına göre Türkiye’de 39.100 irili ufaklı yabancı şirket var. Tahmin edeceğiniz üzere, bu şirketlerde şirketlerde kurumiçi resmi dil İngilizcedir, uyruğu farklı bir ülke olsa dahi. İngilizce’niz yoksa, başka iyi nitelikleriniz olsa dahi, bu şirketlere başvuramazsınız bile :( Böylece büyükçe bir sayıdaki iş fırsatının üzerini çizmiş olursunuz.

2-foreign-capital-turkey-2015-TR

Kaynak: Ekonomi Bakanlığı

Yerli, Kurumsal Şirketlerde iş bulmak için neden İngilizce şart?

Kurumsal firmaların,

  • Tamamında ihracat ve ithalat operasyonu vardır,
  • Yabancılarla ortaklıkları vardır, birlikte iş yapmaktadırlar,
  • Yurtdışında işletmeleri, fabrikaları vardır,
  • Neredeyse tüm departmanları (üretim, kalite, finans, insan kaynakları, denetim, pazarlama, kalite kontrol, strateji, M&A vb) uluslararası bilinirliği olan denetimlere tabii tutulmakta, bu tür firmalardan danışmanlık almaktadırlar,
  • Bünyelerinde expat çalıştırmakta, yurtdışı operasyonlarına Türk çalışan göndermektedirler,

Firmalarla ilgili bu ve benzeri bilgilerine kısaca linkedin sayfalarından ulaşabilirsiniz.Bir kaç örnek şirketin linkedin sayfasını paylaşıyorum. (Yıldız Holding, Koç Holding, Zorlu Holding, Sabancı Holding, Eczacıbaşı Topluluğu, LCWaikiki, ENKA, Borusan, Anadolu Grubu)

Tüm bunları yan yana eklediğimizde, kurumsal firmalarda İngilizce neredeyse yarı resmi dil oldu diyebiliriz. Bu nedenle kurumsal firmalar, departman farketmeksizin, hiçbir çalışanının İngilizce sorunu olmamasını isterler. Ve bunun için de yeni mezun alacakları zaman İngilizce’yi en baştan hallederler. O halde, İngilizce’niz yoksa kurumsal firmaları da hedef şirketleriniz arasından silebilirsiniz :(

Orta Ölçekli Şirketlerde iş bulmak için neden İngilizce şart?

2012 rakamlarına göre Türkiye’de 3.2 milyon KOBİ var. Türkiye’deki toplam firmaların %98’i de KOBİ’lerden oluşuyor. İhracatın %60’ını, ithalatında %40’ını KOBİ’ler yapıyor. (Kaynak: TUİK,  Manşet.at )

Yabancı sermayeli pek çok şirket çok ciddi KOBİ satınalması yapıyor.

Gördüğünüz gibi, KOBİ’ler de çok ciddi şekilde ithalat ve ihracatla uğraşıp dünyanın dört bir tarafı ile iş yapıyorlar. rekabet üstünlüğü sağlamak çin yurtdışı pazarlar, yabancı ortaklıklar arıyorlar. Bu nedenle çalışanın İngilizce bilmesi KOBİ’lerin de bu hedeflerine gidebilmesinin önünü açıyor.Hasılı İngilizce bilmek, KOBİ’lerde de ayırtedici, bilmeyen adayları geride bıraktıran bir nitelik oluyor.

Kendi gelişim ve özgüveniniz için neden İngilizce şart?

İngilizceniz olursa;

Sadece diploma aldığınız bölümle ilgili işler değil, başka çok farklı iş fırsatı ile karşılaşırsınız. Kolunuza ikinci bir altın bilezik takmış olursunuz. Örneğin, Gıda Mühendisliği mezunusunuz. İngilizceniz de var. Gıda ürünleri ithalatı ya da ihracatı yapan firmaların, ithalat/ihracat departmanları için bulunmaz bir kaynak olursunuz.

Mesleğinizde sizi farklılaştıracak kaynaklara ulaşabilirsiniz. Okulda proje ödevinde ya da iş hayatında yöneticinin vereceği projelerde, alanınızla ilgili dünyadaki güncel gelişmeleri projelerinize ekleyebilirsiniz. Arkadaşlar, alanınız ne olursa olsun dünyada bilim dili İngilizce (Kaynak: ScienceMag).Internette üretilen tüm içeriğin %55’i sadece İngilizce’den oluşmaktadır. [Kaynak: Wiki – Türkçe içerik ise sadece %1,5 :( ]. Unutmayın iyi kazanmanın yolu, mesleğinizde iyi olmaktan geçiyor. Ve anlaşılan o ki İngilizce’niz yoksa alanınızda gelişmek uzmanlaşmak da hayal gibi görünüyor.

WebsiteContentLanguages

Kariyeriniz daha hızlı ilerler. Bilim dili İngilizce olduğu gibi iş dili de (business language) İngilizcedir.

İngilizce nedeniyle henüz cv inceleme aşamasında elenmez, aksine ayırtedici olursunuz.

Şirketinizde fırsat olduğunda fuar ya da yurdışına çıkma konusunda tercih edilirsiniz.

Bunların tamamı bir anda olmayabilir. Bir fırsat olarak Size gelebilir. Ve unutmayın: Fırsat, hazır olana gelir. O nedenle fırsat geldiğinde İngilizce’nizin olması kıymetlidir.

 

 

 

Gün sonunda,

İş ilanlarına hangi sebeple “İyi derecede İngilizce bilen” yazarlarsa yazsınlar, önemsemeyin. Sizin önemseyeceğiniz kısım, kendiniz! Şurası açık ki, İngilizce o iş ilanı için şart olmasa dahi Sizin için Şart.

 

Murat Yıldız ın dokuzbes.com sitesindeki beğendiğim yazısı

http://www.dokuzbes.com/2016/01/24/taslak-is-bulmak-icin-ingilizce-gercekten-sart-mi/

RELATED ARTICLES

Most Popular

spot_img
error: İçerik Korumalı!!