spot_img

Turizmde Butik Otel Modası

logo_sabah

Dünya turizminde artık butik oteller gözde. Türkiye’de de 150’si İstanbul’da olmak üzere 500 butik otel var. Müşterilerin bu otelleri seçme nedeni ise ev sıcaklığında hizmet vermeleri
Turistler de artık eskisi gibi değil. Yerel kültüre, doğa turlarına ve tarihe daha düşkünler. Bu eğilim de butik otellerin hızla artmasına yol açıyor. Dünyanın birçok yerinde az sayıda insanın konakladığı, yemeklerinden dekorasyonuna yörenin kültürünü yansıtan ve farklı konseptlere sahip butik oteller açılıyor. Dünya turizminde hızla artan butik otel trendi Türkiye’yi de etkiledi. Beş yıl öncesine kadar bir elin parmaklarını geçmeyen butik otel sayısı Türkiye genelinde 500’e, İstanbul’da ise 150’ye ulaştı. Türkiye’de butik otel trendi geçtiğimiz yıl yitirdiğimiz Turing ve Otomobil Kurumu Başkanı Çelik Gülersoy’un 1987 yılında Sultanahmet’teki Yeşilev’i açmasıyla start aldı. Gülersoy Vakfı’nın Soğuksu Çeşme Sokak’taki eski Osmanlı konaklarını satın alıp restore etmesiyle Ayasofya Konakları, Four Seasons, Blue House ve Kybele gibi dünyanın her yerinden turist ağırlayan butik oteller açıldı.

KRİZLER OLMASAYDI
Türkiye’de butik otelleri bir araya getiren Özel Belgeli İşletmeler Birliği (ÖZBİ) üyesi Sultanahmet’teki Mina Otel’in Genel Müdürü Aykut Bakay “Butik otel ince bir zevk ve iyi bir yatırım gerektirir. Rahmetli Çelik Bey Yeşilev’i açtığı dönemde, yatırımcılar az oda sayısı olan bu tür otellere para harcamayı riskli buluyordu. Ancak bunlar özel otel olduğu için fiyatları da yüksektir ve daha çok döviz kazandırır. Butik otellerin kış sezonunda bile müşterisiz kalmadığını, dünya turizminin bu yönde geliştiğini fark edenler de kolları sıvadı. Son yıllarda turizme büyük darbe vuran krizler olmasaydı çok daha fazla butik otel açılırdı” diyor.

DAHA ÇOK HARCIYORLAR
Türkiye’nin birçok yerinde sadece butik otellerle çalışan Taksim’deki Credo Seyahat Acentası’nın sahibi Sırma Gülgül butik otel müşterilerinin gruplarla gelip beş yıldızlı otellerde kalan turistlere oranla çok daha fazla döviz harcadıklarına dikkat çekerek “Kitle turizminde turistlerin uçak dahil günlük 30 dolar düzeyinde fiyatlarla getirildiğini duyuyoruz. Oysa butik otelde günlük 110 dolara kalan bir turistin, günlük harcama kapasitesi en az 60 dolardır. Bu insanlar alışveriş yapar, müze gezer, üç kuruşun hesabını sormaz, halkla birlikte olmayı tercih eder. Önemli olan turiste kendini evinde hissettirecek kadar sıcak ve özel hizmet sunmanız. Büyük bir otelde kahveniz 10 dakika sonra gelebilir ancak burada 1 dakika sonra gelmek zorundadır” diyor. Dünya çapında 110 bin otelle çalışan ve internet üzerinden ücretsiz rezervasyon hizmeti sunan Hotel Rezervasyon Servisi (HRS) adlı Alman şirketinin 25 ülkeden sorumlu Ürün Müdürü Hüseyin Gençsoy başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD, Japonya ve Çin’den çok sayıda turistin dünya genelindeki butik otelleri tercih etmeye başladıklarını belirterek şunları anlatıyor: “Dünyada butik otel trendi hızla yükseliyor. Türkiye’de yaşanan son krizler nedeniyle turist sayısı azaldı. Ancak şu anda İstanbul’da rezervasyon yaptıran turistlerin yüzde 60’ı butik otel arıyor. Türkiye’nin acilen akıllıca planlanmış bir turizm politikasına ihtiyacı var.”

Aykut BAKAY

29 Şubat 2004

DEVAMI…

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

spot_img
error: İçerik Korumalı!!