spot_img

Restaurant tanıtımı nasıl yapılmalıdır?

Restaurant Tanıtımı Nasıl yapılmalıdır

Yeni açılan bir işletmenin bilinmesi ve tanınması için yapılan tanıtım faaliyetleri, işletmenin devamı için çok önemlidir. Ama kime ve nasıl ?  Yetersiz tanıtım yapılması size büyük mali sıkıntılar getirecektir. Ya da hizmet alanınızın dışında bir topluluğa yaptığınız tanıtım , işletmenize etki etmeyecektir. Hiç tanıtım yapılmadığını farzedelim, insanlar ancak restaurantınıza geldiklerinde sizin servisinizi, yemeklerinizi ve hizmetinizi görecekler, böylelikle memnun ayrılan bir kişi diğer insanlara anlatarak ve kulaktan kulağa yayılacak (word of mouth). Aslında temeli en sağlam reklam çeşidi olan bu işin geri dönüşü seneler sürebilir. Hem de para kazanamayacağınız için de bir kenarda belirli maddi birikiminizin olması gerekir.

Tanıtımın temel bilmecesi tanıtım yapacağınız kitleyi iyi bilmenizdir. Açtığınız restaurantta kime hitap edeceğiniz daha kuruluş aşamasından düşünülmesi gereken bir konudur. Televizyon kanalları, radyolar, gazete ve dergiler gibi kitle iletişim araçlarıyla birlikte, açık hava reklamları verimli olsa da  internet bu konuda günümüzün en popüler tanıtım aracıdır. Medya yayıncılık, basılı evraklar ise işletmeye uzun vadede prestij sağlar, hemen karşılığını almakta güçlük çekebilirsiniz. internetin ise en büyük avantajı hızlı ve kesin sonuçlar veren ve tekniklerle ölçülebiliyor olmasıdır,

Tanıtım yaparken , herzaman kendinize şunu sormanız lazım; benim diğerlerinden farkım ne, daha iyi olmam lazımsa neyi öne çıkarmam gerekiyor , manzara, lezzet , ürün kalitesi , hizmet kalitesi, özel gün programları, canlı müzik vs. Müşteri neden size gelsin ? Bu sorunun cevabını verdiğiniizde en önemli adımı atmış olacaksınız.

Ancak bundan önce en önemlisi hedef kitlenizi , hitap edeceğiniz kitleyi iyi analiz etmeniz, öncesinde fizibilite çalışması yapmanız size sağlam temellere oturtacaktır. Çevrenizi ve rakiplerinizi iyi araştırın, çevrede kime hitap edeceğinize ve rakiplerinizin neler yaptıklarına bakın. Gelir gruplarını , yaş, cins vs iyi tespit edin. Yapılmış bir şeyi yeniden yapmamaya , rakibinize benzer bir tanıtım çalışması yapmamaya özen gösterin, farkınızın olması çok önemli.

Internette tanıtımı hem kendi sitenizden hem de sosyal medyadan yapabilirsiniz.

Sosyal medyada ; facebook, instagram, youtube, google, twitter vs gibi bir çok kanal vardır . Bütün platformları tek tek inceleyin. Her birinin ayrı yayınlama, paylaşma ve çalışma prensipleri vardır. Her kanal sizin için uygun olmayabilir, her yerde bulunmak zorunda da değilsiniz. Ama mutlaka her mecrada kurumsal isminizle kayıt olun ki sizin adınızı ve kimliğinizi başkası kullanmasın.

Tanıtım yaparken ;

  1. Paylaşımlarınızda farkınızı ortaya çıkarın, fiyat, promasyon, lezzet, lokasyon, program vs ne var ise bunu iyi işlemeniz gerekir, az ve öz metinlerle ifade edilmelisiniz.

2. Promasyonlarınız net olmalı, kafa karıştırmamalı.

3.Yayınlayacağınız , paylaşacağınız fotoğraflarınız net ve belirgin olmalı

4. Başlık, sloganınız çok önemli.

5. Hedef kitleniz, gelir grubunuz , reklam yapmak istediğiniz lokasyonların kriterlerini iyi belirleyip , paylaşımlarınızda yer kısıtlaması yapın ki eğer ücretli reklam veriyorsanız emekleriniz boşa gitmesin.

  1. Müşteri kitlenizi tutmaya çalışın, gelen müşterilerin mümkün olduğu kadar kayıtlarını alın, her yapağınız paylaşımlarda onları da bilgilendirin. Misafirin kafasında bir restaurant profili varsa o siz olmalısınız, aklına siz gelmelisiniz. Sizi takip eden insanlar olsun. Paylaşımlarınız keyif katsın, sıkıcı olmasın, paylaşım yapmak için paylaşmayın. Mümkün olduğu kadar fazla insana ulaşmaya çalışın ama bunu bilinçli yollarla gerçekleştirin. Size gerçekten potansiyel olabilecek kişilere paylaşım yapın aksi takdirde yüzbin kişi takipçiniz olsa belki iki kişi sizin paylaşımınızla ilgilenir.

7. Tanıtımda siz olun, gerçekçi olun, gerçek olun, kopya ve gerçek dışı çalışmalar yapmayın, taahhüt ediyorsanız uygulayın. Müşteriler bunu hemen algılar ve etik olmaz, yanıltıcı fotoğraflar tanıtımlar yapmayın.

  1. Stratejileriniz ve hedefleriniz olsun, sosyal medyaya bütçe ayırın.
  2. Sosyal medya adreslerinizi işletmenin her yerinde, menüsünde, internet sitenizde, vs mümkün olabilecek her yerde kullanmaya çalışın.

 

Copyright © Aykut BAKAY

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

spot_img
error: İçerik Korumalı!!