spot_img

Otelcilikte Manchising

Otelcilikte manchising

Yatırımcı olarak, ‘Yol gösteren bir marka ile çalışmak istiyorum’ derseniz, karşınıza iki işletme modeli çıkar: Ya Management ya da Franchise. Ancak şimdi yeni bir işletme modeli daha çıktı. Yavaş yavaş yayılmaya başlayan bu modeli şu anda Türkiye’de pek uygulayan yok.

Bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler için üç modeli de kısaca açıklayalım:

Management Model

Management işletme modelinde belirli bir sözleşme üzerine anlaşma yapıp imzalayan yatırımcılar, A dan Z ye işletebilmesi için danışman firmaya verirler. Firma kendi amblemini, prosedürlerini ve standardlarını koyarak oteli en iyi şekilde temsil etmeye, misafir memnuniyetine ve hizmetin daha da kaliteli olmasına özen gösterek, gelirleri arttırmaya çalışırlar.

Bunun karşılığında kazanılan maddi tutarı belirli oranda paylaşırlar. Otel için harcanan demirbaş ve olması gereken malzemenin maddi tutarı yatırımcı üstlenir. Karşılılık yapılan anlaşmalar çok çeşitli olsa da, genelde net kar üzerinden veya genel brüt ciro üzerinden olabilir.

Amaç, her iki tarafın da kazançlı olması

İşletmeci olan danışman firma otelin konumuna, büyüklüğüne göre satış planları hazırlayarak, otel içindeki ürünleri, spa, fitness, havuz, pastane restoran toplantı salonları ve davet organizasyonları için balo salonu vs gibi tüm enstrümanların çalışmasını ve gelir kazanmasını sağlar.

Tabii ki buradaki amaç her iki tarafın kazançlı olması. İş potansiyeli ne kadar fazla olursa hem işletmeci hem de yatırımcı kazanır.

Bu modelde yatırımcı işlemekte olan otele hiç karışmaz

Bu modelde yatırımcı işlemekte olan otele hiç karışmaz, müdahale etmez, işleri profesyonel danışman ekibe devreder. Otelin genel müdürünü firma belirler.

Yıl sonunda management modeli, franchising modeline göre işletecek olan firmanın kazanım payları daha fazladır. Yatırımcı hiç birşeye karışmadığı için, sözleşmedeki gelir pay oranını franchise göre yükseltir.

Franchise Model

Franchise işletme modeli de çok farklı değil aslında. Burada en önemli konu, otel yatırımcısı otelde, tesisin idaresinde ve işletmenin başında kendinin tayin ettiği bir genel müdürle çalışır. Genel müdür franchise firmanın markasını öne çıkarmakla yükümlüdür otelin her bölümünde kurallarını ve standartlarını uygular.

Firma otelde değildir ama denetlemelerini yapar, otelin imajını ve çalışanların kalitesini arttırmak için her türlü bilgi ve paylaşımı yapmaktadır. Otelin iyi durumda olması hem yatırımcı hem de misafirlerin devamlılık, sadakat ve liyakati sağlayacaktır. Management e göre firmanın üstleneceği komisyon miktarları daha düşüktür.

Bu modelde en önemli faydalar şunlardır:

  • Markanın gücünden yararlanmak
  • Reklam ve tanıtım avantajlarını kullanmak
  • Açılış işlemlerinde kolaylık ve işletmecilik deneyimi
  • Mevcut işletmelerde kalitenin yükseltilmesi
  • Standart ve altyapının sağlam temellere oturtulması
  • Azalan maliyetler
  • Sürekli eğitim ve teknoloji destekleri
  • Memnuniyetin takibi
  • Eksiklerin profesyonelce giderilmesi. Ortak hareket edilerek işletmelerin karşılaşacakları risk ve işletmecilik sorunlarını minimize etmek.
  • Standart yönetim, muhasebe, satış ve stoklama fonksiyonlarını yerine getirmekle yükümlüdür.

Manchise/Manchising Model

Manchising modelinde ise, yatırımcı danışman firma ile ya açılış döneminde ya da çalışır vaziyette olan otel üzerine anlaşma yapar. Otel eğer açılış sürecinde ise, açılış öncesi takvimi yapılır, genel müdür tayin edilir, standartlar uygulanır, açılıştan sonra da devam sözleşme değişir, franchise olarak devam eder.

Danışman firma çalışan bir otel ise; yolunda gitmeyen herhangi bir konu veya departmanla ilgili otele belli süreli yardım eder, standartlarını kurar, düzeltir, iyileştirir, franchise anlaşması olarak sözleşmesine devam eder.

Sözleşmeler maksimum iki yıllıktır, sonrasında yenilenir

Sözleşmeler maksimum iki yıllıktır, sonrasında yenilenir. Bu konunun içine eğitim, gözetleme ve denetleme de girebilir. Sözün kısası Manchising, Management model olarak başlayıp franchise olarak devam eden bir sözleşmedir.

‘Ben yaparım, ben bilirim ne olacak ki’ diye kolları sıvayıp kendi başına çabalayan yatırımcılar için, keşke şöyle olsaydı, keşke böyle yapsaydım, diye sıkıntılarla dolu bir işletme ortaya çıkarmaktansa, işin ehli bir danışman firmayla çalışmak ve sonrasında franchise olarak devam etmek çok mantıklı.

aykutbakay@gmail.com

Bu yazım 22/06/2022 tarihinde www.turizmaktuel.com dergisinde yayınlanmıştır

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

spot_img
error: İçerik Korumalı!!