Küçük ve butik oteller online pazardan daha fazla pay aldıkları için fiyatlarını etkilemez, yabancı turist gelmeye devam eder.
Doluluklar kısa dönem last minute rezervasyonlarla yükselir, yabancı misafirler Türkiye’yi daha ucuz ülke olarak da algılayacaklarından rezervasyonlar artarak devam eder, ancak otellerin kullandıkları ürünlere gelecek yeni zamlar maliyetleri yükseltir, kar marjlarını iyice daraltır. Bu arada Türkiye’ye kaliteli turist yine gelmeyecek, cebinde birkaç yüz doları olan geleceği için sonuç kuru kalabalık.
Küçük otellerde yurt dışından direkt online satışlar % 80’e kadar vardığından, büyük otellerde % 25- 35 bandında gezdiği için yabancı rezervasyonlar, işletme genelini çok fazla etkilemeyecektir. Büyük oteller ise sene başında yaptığı yerli pazar sözleşmelerindeki kur artışı zararını ya kabul etmek durumunda kalacak ya da eğer mümkün oluyorsa ki bu çok kolay olmayacak, fiyatları revize etmek durumunda kalacaklardır.
İşletme kirasını dolarla ödeyen otellere de yaramadı. Kur artışı maliyetlerine %35 – %40 eklenmeyceğini düşünürsek kurdaki artış şimdilik küçük otellere yarıyor gibi görünüyor.
Gergin ortamda hem acentacı hem de otelci arkadaşlarımızın birbirine anlayışla yaklaşması, ortak ve olumlu yönde karar vermeleri, her iki taraf için iyi olacaktır. Çünkü bu dalgayalanmalar acentacı ile otelciyi birbirine düşürecek boyuttadır.
Yurt dışına tur düzenleyen acentalar için çok zor bir durum. Satışı yapılmamış turlar için fiyat revizesi mümkün ancak satışı yapılmış turlar acentacılara tamamen zarar. Bu turlarda çok küçük kar marjları var, onlar da gitti. Allah yardım etsin.
Bu yazım 13.08.2018 tarihinde www.turizmaktuel.com sitesinde yayınlanmıştır.
https://www.turizmaktuel.com/haber/dolarin-yukselmesi-otelleri-nasil-etkiler