Otel kapısı nasıl çalınır?
Hepimizin başına gelmiştir, otelde odadasınız, birden hiç beklemediğimiz bir anda kapı açılır ve odanın ortasına küt diye bir otel görevlisi girer… O anda bir şok !
AYKUT BAKAY
Göz göze gelinir… Uygunsunuz veya değilsinizdir… Gerçi genel olarak uygun olunmaz ama mutlaka o şok yaşanır. Beraberinde de gergin konuşmalar… Yıllar önce resepsiyona gelip şikayette bulunan otel misafirinin konuşmalarını aynen aktarıyorum:
‘Kardeşim dedi, bu ne yahu… Sabah sabah bütün otel personelini gördük. Hepsi odamızdan geçti boyacısı, minibarcısı, katçısı, odaya girmeyen kalmadı… Bu nasıl bir otel ! Gelmem de, kalmam da bir daha…’
Misafir her zaman haklı !
Otel misafirlerine kapınıza kart asarsanız rahatsız edilmezsiniz açıklamalarını yapmaktan yorulduk . Gerçekten biz mi dikkatsiziz… Veya kapı çalmayı mı bilmiyoruz. Hata bizde mi? Bir yerlerde yanlışlıklar olduğu belli. Usulüne göre mi davranmıyor muyuz acaba?
Otelde çalışan personelin kapı vurmasının bir adabı ve usulü vardır. Dümdüz bir şekilde kapıdan içeriye girilmez. Tabi ki kapı vurulması gerekir. Bu bir nezakettir, inceliktir. Ancak otelde çalışan meslektaşımızın da odaya girerken daha dikkatli olması, kapıyı daha da bir farklı çalması gerekir, profesyonelce.
Şöyle ki ;
Önce kapıda uyarı levhası olup olmadığına bakılır. Eğer yoksa kapı iki defa tıklanır. Her tıklama süresi yaklaşık on saniye kadar beklenir. Bu arada kapı vurulurken hangi departmanda çalışıyorsa o personel, departmanın ismini seslenir içeriye ‘Room Servis’ – ‘house keeping’ gibi… Yine de içeriye temkinli girilir, kapı aralığından usulca…
Kapının önüne gelen personel, içerden sesler geliyorsa eğer,misafirin kapısını bu kez üç kez tıklatır sonra hâla sesini içeriye duyuramadıysa, yine de içeriye girilmez. Yakınındaki telefondan resepsiyona ulaşıp odaya telefon edilmesini söyler. Ancak oda telefonuna da cevap verilmediği takdirde içeriye girilir.
İçeriye girildikten sonra yapılacak iş her ne ise, en seri ve hızlı bir şekilde yapılır. Eğer uzun sürecekse mutlaka kapıya uyarı levhası konmalı ki ‘bakın biz içerdeyiz, çalışıyoruz, odaya girip, karşınızda bizi görürseniz şaşırmayın’ anlamına gelen ‘tamirat var, temizlik var’ anlamında kartlar.
Hatta bu sebepten kat hizmet görevlileri veya minibarcılar arabalarını içeriye kimse girmeyecek şekilde kapıya sıfır yanaştırıp kapıyı açık bırakırlar. Böylece hem oda daha iyi havalanır hem de oda misafirinden farklı biri içeriye girmez. Olur ya bu zaman sürecinde içeriye girmek isteyen olursa, eğer tanımıyorsanız, rica edilir, ismi soyadı sorulur, resepsiyondan teyid ettirilir.
Kapıda asılı ‘DUR !!
Elini kolunu sallaya sallaya benim kaldığım odaya giremezsin’ anlamına gelen (DND / do not disturb / Rahatsız etmeyin) uyarı kartı varsa farklı bir prosedür uygulanır. Çok önemli bir durum olmadıkça odaya hiç girilmez… Girilirse de nöbetçi müdür veya otel yetkilisinin beraberliğinde girilir, bu konu otel tutanaklarına da geçer.