Otel sigortası yaptırırken nelere dikkat edilir?
Otel sigortası kavramı çok hızlı değişiyor. Çünkü insanların ihtiyaçları , yaşam şekilleri, bunlara bağlı olarak yaşadıkları binalar, oteller ve sistemler hızla değişiyor. Artık sigorta şirketleri de insanları, binaları, eşyaları güvence altına alma doğrultusunda çok detaylı çalışmalar yapıyor . Özellikle hizmet sektörü sigorta firmaları için önemli bir müşteri . Hasarlar sonucunda geri dönüşümü imkansız olan maddi ve manevi zararlar oluşacaktır. Henüz manevi zararları karşılayamıyorlar ama mali olarak hemen hemen her türlü detayı düşünmeye başlayan sigorta şirketleri, normal sigortaların dışında öyle kapsamlı çalışıyorlar ki ; oteldeki buzdolapları ve derin dondurucuları sigorta yapıyorlar böylece bozulan gıdaları, gıda zehirlenmeleri sonucunda hem misafir hem otelci için her türlü maddi zararı karşılamış oluyorlar. Tabii ki olmasını istemeyiz ama olursa da düşünebileceğiniz hemen hemen her şeyi güvence altına alıyorlar. Ayrıca otel hasılatını bankaya götürürken çalındı veya herhangi bir şekilde zarar gördü gibi durumlar da artık sigorta kapsamında.
Otel sahipleri, oteli kiralayan işletmeci kişiler ve otel müdürleri, otel binası, otelin personeli ve misafirlerinden sorumludur. Böyle olunca kapsamlı olarak düşünmeli onlara gelecek her türlü risk için önlem almak zorundadırlar.
Önlem alındığı halde hasar oluşma durumlarında da çözüm üretilmekte ve sigorta şirketleri devreye girmektedir. Artık sigorta firmaları bu konuları bir adım önde düşünmekte ve devamlı yeni otel sigorta paketleri hazırlamaktadır .
Otel sigortası her şeyden önce ;
* Otel sahibinin mali sorumluluğunu,
* Kiracının/işletmecinin mali sorumluluğunu,
* Bina sahibinin kiracıya/işletmeciye karşı sorumluluklarını,
* İşletmecinin misafirlere karşı sorumluluklarını,
* İşletmecinin personeline karşı sorumluluklarını teminat altına almaktadır.
İşte ilginizi çekebilecek otel sigortası kapsamına giren teminatların başlıkları;
* Otel zararları ve kâr kaybı, kira kaybı gibi finansal kayıplar
* Olası bir durumda alternatif otelde konaklama masrafları,
* Buzdolapları ve derin dondurucuların arızalanması ve bozulan gıdalar ile ilgili teminatlar,
* Gıda zehirlenmeleri sonucunda misafirin ve otelin maddi zararı,
* Misafirlerin otel aktivitelerini kullanımları esnasında uğrayacakları zararlar,
* Misafirin kaybolan eşyası veya odadaki emanet kasasındaki eşyalarının zararları,
* Otelin döviz, hisse senedi, çek vb. gibi kıymetli kağıtların teminatı.
* Otelin genel kasası içinde bulunan para ve taşınan paranın başına gelecek zararlar.
* Otel personelinin otele ve otel misafirlerine karşı hırsızlık fiilleri.
* Tadilat sırasında inşaat işlerinde meydana gelecek hasarlar,
* Asansörlerde oluşan kazalar nedeniyle otel müşterilerine gelecek zararlar,
* Otelde bulunan mefruşat ve dekorasyona gelecek zararlar,
* Jeneratör, kompresör, klima tesisatları, kalorifer tesisatı vs arızaları ve bu arızaların sonucunda oluşabilecek misafirlerin memnuniyetsizliği ile ilgili maddi tüm zararlar .
* Otel içinde ve dışındaki tabela, anten, tente vs. lerden gelebilecek zararlar.
* Elektronik Cihazlar (haberleşme cihazları, bilgisayar sistemleri) faks, fotokopi makinesi, televizyon, telefon, santral,makineler ve demirbaşlardaki zararlar,
* Çevre düzenlemeleri ve oteldeki özel bitki örtüsü için yangın, deprem, sel, fırtına gibi doğal afetler, ve terör zararları,
* Otel müşterilerinin otel içerisinde kaza sonucu yaralanmaları ile ilgili teminatlar.
Bilinen otel sigortası teminatlarında ise ;
Yangın, yangın söndürme, yıkma ve kurtarma işlemleri, otel içinde su ile ilgili zararlar, fırtına, duman, yer kayması, kar ağırlığı, cam ve aynaların kırılması, deprem, enkaz kaldırma giderleri, sel ve su baskını, komşuluk ve kiracı mali sorumluluk, yangın-infilak mali sorumluluk, kara, hava, deniz taşıtları çarpması, hırsızlık, yıldırım çarpması hasarları, Grev, lokavt, kargaşalık, halk hareketleri, kötü niyetli hareketler, terör, maddeleri bulunmaktadır.
Aykut BAKAY
aykutbakay@gmail.com
Yazılarımı ancak kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz.