Odadaki Minibar neden pahalıdır ?
Otel odasındaki minibar çoğu zaman pahalıdır. Bunun sebebi de vardır .
Birçok kişinin başına gelmiştir, çıkış yaparken resepsiyondaki görevli, minibardan harcamanız var mı diye sorar. Yok dersiniz. Varmış der. Siz tekrar yok dersiniz, bir şey almadım dersiniz. Ya da bir tane dersiniz. Resepsiyondaki iki tane der. İşte o an gerilim başlar.
Ahh… o otel odasındaki minibar… O mini mini içecekler… Gel de alma, rengarenk. İster istemez çekim alanına giriyorsunuz. Kullansanız bir türlü, kullanmasanız başka. Ama diğer taraftan da fiyatlar el yakıyor, tam bir mağduriyet, şikayet meselesidir şu minibar. İçmedim… içmişsiniz… Niye hesaba eklemişsiniz ki, alakam bile yok, odadaki minibarı görmedim bile gece geç geldim… Bir çok insan minibardaki ürünleri kullanmaktan çekinir, kullanıp kullanmamanın muhasebesini yapar, tedirginliğini yaşar.
Hemen hemen herkes fiyatların pahalı olduğundan şikayet eder. Sıkıntılıdır minibar konusu… Peki neden ? Neden büyük otellerde minibar pahalıdır ya da çok pahalıdır ?
Bunun sebebi ; hizmetin odada sunulmasıdır. Ekstra bir hizmettir… Gerek minibar hizmetinde gerekse oda servisinde hizmet misafirin odasında yapılır.
Otel bir işletmedir ve her ayrı departman bu işletmenin yan kollarını oluşturmaktadır. Gelir getiren departmanların kazanması ve kar etmesi gerektiğini düşünürsek. Oda servisi gibi minibar departmanın da belli bir oranda kar etmesi gerekir. Otel işletmecisi minibar dolabına ve içine koyacağı ürünlere belli bir yatırım yapmıştır, hizmet satacaktır.
Sadece bu işle ilgili özel bir çalışma yapılmış, menuleri hazırlanmış, bir yer ayarlanmış, stok yapılmış, ürün tutulmuş, aylık dönemlerde sayımı yapılacak, eksiklerinin tamamlanacağı bir depo oluşturulmuş ve personel görevlendirilmiştir. Normalde dışarıda pek nadir rastladığınız minyatür içkiler, içecekler, Cips, çerez, çikolata vs ürünler sadece minibar departmanı için satın alınmıştır ve bu ürünlerin çoğu otelin diğer bölümlerinde kullanılmaz. Bir efor sarfedilir. Minibar için çalışan garson arkadaşımız da ayrı bir konudur. O bir maraton koşucusudur. Sabahtan başlar koşmaya. İşi odur. Eline listeyi alır her odayı bir bir kontrol eder, eksiklerini tamamlar. 100 odaysa 100 odaya , 200 odaysa 200 odaya tek tek girer.
Oda servisi ( Room Service) hizmeti de bu şekildedir, bu hizmet için bir mutfak departmanında aşçı ve sabaha kadar garson bekletilmektedir.
Ama minibarcının görevi daha zordur. Her çıkış yapan misafir için resepsiyondan bir çağrı gelir “ koş” derler. ”acil minibarı kontrol et ” ve koşmaya başlar. Aynı anda 5 oda çağrı geldiğinde, odaların ayrı katlarda olduğunu düşündüğünüzde resepsiyonda bekleyen misafiri bekletmemek için zamanla yarışacaktır. Çok stresli bir iştir.
Bu kadar koşuşturma ve stresin yanında, garsonun dolu odaya girebilme ihtimali, bir taneyi iki yazabilme ihtimali, sistemsel hataları, çıkan misafirin yerine yeni giren misafire hesabı yazmaları ya da oda numaralarını yanlış yazmaları gibi bazen dalgınlıklar ve hatalar da olabilir. Bu gibi hataların da çözüm departmanı resepsiyondaki görevli arkadaşımızdır. Misafirin sabırlı, nazik bir iletişim, iyimser yaklaşımı herşeyi kolaylaştıracaktır.
Bu arada açıklamak isterim; minibar neden hiç bir otelde soğutmaz. Misafirler genel de şikayet ederler, minibarınız arızalı, soğutmuyor diye. Çünkü minibar buzdolabı gibi değildir. İçindekileri buz gibi yapmaz. Sadece içine koyulan ürünleri belli derecede soğuk tutar.
Mini mini stresleriniz olmaması dileğiyle…
Copyright © Aykut BAKAY
Bu yazım 02.05.2016 tarihinde turizm aktuel internet sitesinde yayınlanmıştır.
http://www.turizmaktuel.com/haber/otel-odasindaki-minibar-neden-pahalidir