spot_img

Otelcilikte par nedir, nasıl hesaplanır ?

Otelcilikte par nedir, nasıl hesaplanır ?

Otelcilikte par ya da par stok her bir alandaki malzemenin tamamıdır. Her bir kullanım yerindeki malzemeyi tam bir takım olarak temsil eder. Bu sistem otelin özellikle oda hizmetlerinde çok bahsedilse de satınalma departmanında ve yiyecek içecek hizmetlerinde de kullanılmaktadır. Housekeeping departmanında ; oda ve yatak kapasitesine göre bir seferde serilecek malzeme miktarıdır. Yiyecek içecek departmanında ise kullanımı en çok giden porselen, cam, metal malzemeler için kullanılır.

Örneğin Housekeepingde malzemeyi tutma ve kullanım alanları; odalar, çamaşırhane, kat ofisi deposu ve ana depodur. Bir par odalarda kullanımda, bir par kat ofislerinde günlük kullanımda temiz, bir par da çamaşırhanede kirli olmak üzere üç par ile operasyon yürütülür. Ana depoda da yıllık eskime oranına göre her malzemeden belli oranda yedek bulunmalıdır. Bu da dördüncü par.

Her gün çarşaf, havlu değişimi yapılan otellerde ve çamaşırlarını dışarıya veren otellerde 4 par malzeme ile çalışılmasında fayda vardır.

Ayrıca yıkama hataları, yıpranma, yırtılma, çıkmayan ağır lekeler ve çalınmalara karşı 4 par hesabı mutlaka yapılmalı, depoda açılmadan paketinde yedek olarak bekletilmelidir.

Par sayısını sabit tutmak için her bir malzemenin yıllık kabul edilebilir %10 luk eskime payı kadar malzeme depoda bulundurulmalı, her ay sonu eksilen, kullanım dışına alınan kadar malzeme sirkülasyona alınmalıdır. Malzeme alımları yüksek sezon ölü sezon diye 2 periyotta yapılır.

Tekstil malzeme bütçesi yapılırken çok sağlıklı bir sayım yapılarak yıl sonunda elde kalacak malzeme sayısına, eskitme miktarı da üzerine katlanarak , çalışılacak par sayısı ile beraber bir sonraki yıl için malzeme talebi yapılır. Bütçe yapılırken her zaman %100 doluluğa göre malzeme ihtiyacı belirlenir. Ara alım zamanlarında ise gerçekleşecek doluluk göz önünde bulundurulur.

Aylık eskiyen malzemenin yerine yenisi konmadığı zamanlarda par sayısı düşecektir. Par sayısı en az 3  olmadığı durumlarda eldeki malzemenin yıkama sıklığı artacak ve zamanından önce kullanım dışına ıskartaya çıkacaktır.

Olması gereken par adetleri ;

Yatak Örtüsü 1.10
Baza eteği 1.20
Perde 1.10
Tül 1.20
Banyo perdesi 2.0
Alez 2.0
Battaniye ve yorgan 1.20
Eğer odalara yedek battaniye veya yorgan konmuyor ise 1.50
Çarşaflar 4
Yastık kılıfı 4
Nevresimler 4
Havlular 4

Par sayıları hesaplanırken extra yataklara kullanılacak malzemeler de sayıya dahil edilmelidir.

Şunlara dikkat edilmelidir ki ;

Düşük stok kullanımında ;

  • Konukların taleplerini karşılamak zorlaşacaktır. Zamanında odaya temiz ürün verilemeyecektir. Misafir memnuniyetsizliği çıkacaktır.
  • Bu durumda, çalışan personel de zor durumda kalacağından personel de memnuniyetsiz olacaktır.
  • Temizlenmesi için verilen çamaşırların sıklığı artacak, belkide çamaşırların her gün iki kez gelmesi istenecek, hava muhalefiyeti, trafik durumu sebebiyle de zamanında gelmeyen çamaşırlar hem iş kaybına sebep olacak hem de, taşıma maliyetleri yükseldiğinden fiyatlarında artışı olacaktır.

Yüksek stok kullanımında ;

  • Depolama sorunu olacaktır, fazla yer tutacaktır.
  • Malzemenin dura dura eskime riski ortaya çıkacaktır.
  • Saklama koşullarına uyulmadığı takdirde ürünler zarar görecektir.
  • Aylık ve yıllık sayımlarda sayılması zor olacaktır.
  • Stok kayıp riski artar
  • Otelin amortismanını gereksiz arttıracaktır. Gereksiz yere giderlerden düşülecektir.

 

Yiyecek içecek departmanında ise par sistemi biraz daha farklıdır. Bu departmanda par kelimesi daimi duran miktar olarak algılanır. Yani her zaman operasyondakinin haricinde mutlaka stokta önceden belirlenmiş standart miktarda ürün bulunmalı, eksildikçe tamamlanmalı ve bu sayıya erişilmelidir . Tabii ki bu sayılar çok tüketilen veya az tüketilen diye ayrılmalı hatta sezona göre, düşük sezonda az yüksek sezonda ise yeterli miktarda ürün bulundurulmalıdır. Örneğin barda 15 adet rakı var ise bunun 10 tanesi depoda standart olarak durmalı geri kalan miktar operasyonda olmalıdır. Bunu yaparken saklama şartları mutlaka gözetilmeli son tüketim tarihlerine dikkat edilmelidir. Acil durumlarda operasyon esnasında tüketilen miktar parstok deposundan alınmalı ve  daha sonra yeni satınalma ile yerine koyulmalıdır.

Copyright © Aykut BAKAY

Yazılarımı ancak kaynak göstererek yayınlayabilirsiniz.

Facebook sayfasını ziyaret

RELATED ARTICLES

Most Popular

spot_img
error: İçerik Korumalı!!