spot_img

Resepsiyonist neden istifa eder?

Bu sıralar tüm ön büro müdürü arkadaşlarımın sıkıntısı aynı. Piyasada yetişmiş kalifiye resepsiyonist yok, bulamıyoruz.

Peki çalışma performansından memnun olduğunuz bir resepsiyonist neden istifa eder, hiç düşündünüz mü?

-Unvan beklentisi vardır, gerçekleşmemiştir.

-Maaşlar yetersizdir.

-Ekip arkadaşları ile anlaşamıyordur.

-Çalıştığı ortam fiziki olarak yeterli değildir.

-İşverenden ve/veya misafirlerden mobbing’e maruz kalıyordur.

-Ağır çalışma koşulları vardır veya sık sık gece vardiyasına yazılıyordur.

-Tip’ler az çıkıyor ya da tip dağılımında adaletsizlik vardır.

resepsiyonist

Turistik Otelciler, Yatırımcılar ve İşletmeciler Birliği (TUROB)’un raporuna göre 2009 yılında İstanbul’da 34’ü 5 yıldızlı, 73’ü 4 yıldızlı olmak üzere toplam 365 işletme belgeli konaklama tesisi bulunuyorken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün güncel listesine göre; İstanbul’da 85’i 5 yıldızlı, 104’ü 4 yıldızlı olmak üzere toplam konaklama tesisi sayısı 489’a ulaşmış durumda. 190 adet konaklama tesisi ise yatırım/yapım aşamasında…

Yetişmiş kalifiye resepsiyonist bulamamanın birinci büyük nedeni plansızca ve hızla artan otel sayısı gibi gözükmektedir. Bir başka büyük nedeni ise yeni açılan birçok otelin maliyetlerini  düşük  tutabilme amacıyla personel alımında biraz tutumlu davranmasıdır. Böylelikle yetişmiş resepsiyonistlerin bir kısmı aynı işi yapacakları diğer otellere 100-200 TL daha fazla maaş için kolaylıkla transfer olmakta diğer bir kısmı da üniversite mezunu ve/veya İngilizce bilmeleri avantajlarını kullanarak ya başka sektörlere geçmekte ya da devlet memurluğunu seçmektedirler.

Turizm liseleri ve üniversitelerin turizm otelcilik bölümlerinde okuyanların birçoğu staj dönemlerinde esnek çalışma saatleri, gece vardiyası, ne zaman olacağı bir hafta öncesine kadar belli olmayan ve her an değişebilme ihtimali olan haftalık bir gün izin, konaklama ücretini ödeyerek sizi de satın aldığını düşünen otel misafirleri, bayram ve resmi tatillerde de çalışma vb. ile tanıştıkları için mezun olduktan sonra otelcilik yapmayı tercih etmemekte, birçoğu ise okullardaki yetersiz eğitim müfredatı yüzünden yabancı dil bilmediklerinden sektörde iş bulamaktadırlar.

Son yıllarda otelcilik sektörünün en büyük sıkıntısı kalifiye personel bulamama haline gelmiştir.
Peki hızla yeni oteller açılmaya devam ederken sizce bu çıkmazdan kurtulmanın bir çözümü var mıdır?

Bence otelcilik sektöründe çalışan bizler her şeyi turizm lise ve üniversitelerinden beklemeyerek eğitim alanına ciddi anlamda katkı yaparsak bu çıkmazdan kurtulabiliriz. Kalifiye bir resepsiyonistin otelimize başvurmasını beklemek yerine otellerimizde eğitim altyapısını hazırlayarak otelcilik sektörüne girmeyi isteyecek gönüllü adaylara ücretsiz kurslar ve eğitimler düzenleyebiliriz. Altyapısını hazırlayabilecek olan oteller 6 aylık / 1 yıllık gibi süreli turizm ve otelcilik kursları düzenleyebilir, sektörün içindeki bölüm müdürleri olarak bizler de düzenlenecek bu kurslarda gönüllü olarak öğretmenlik yapabiliriz.

Böylelikle ailesinin zoruyla tercih edilmiş olan Turizm Otelcilik Liseleri ve üniversite sınavında sırf puanı tuttuğu için bilinçsizce seçilen Turizm Üniversiteleri mezunları yerine gerçekten bu sektörde çalışmak isteyecek personellere ulaşılabiliriz. Düzenlenecek bu kurslara katılım sonrasında da iş garantisi olacağından otelcilik sektörüne girmeyi isteyecek olan çok aday bulacağımıza ve girilen bu çıkmazdan da kurtulacağımıza eminim…

Emre Gürbak / Crowne Plaza İstanbul – Oryapark / Ön Büro Müdürü

http://www.turizmaktuel.com/haber/otel-resepsiyonisti-neden-istifa-eder

Bu yazı 2015-09-08  tarihinde turizm aktuel de yayınlanmıştır  www.turizmaktuel.com

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular

spot_img
error: İçerik Korumalı!!